Ajankohtaista > Reetta Niemelä: ”Tavoitteeni on kulkea lapsen kanssa kirjojen taikapolkua.”

Reetta Niemelä: ”Tavoitteeni on kulkea lapsen kanssa kirjojen taikapolkua.”

15.12.2022

Satuovien aapisen kirjoittaja, kirjailija Reetta Niemelä on ahminut kirjoja 10-vuotiaasta lähtien. Samaan aikaan kirjoittamisesta tuli hänen lempiharrastuksensa, joka vei mielikuvitusrikkaan tytön mukanansa.

Yhtä puhelua raisiolainen Reetta Niemelä ei unohda koskaan. Elettiin 2000-luvun alkua ja muutama kuukausi taaksepäin Reetta oli lähettänyt ensimmäisen lastenkirjakäsikirjoituksensa Otavalle.

– Kustantamosta soitettiin ja kerrottiin, että käsikirjoituksestani halutaan tehdä lastenkuvakirja, ja vieläpä oikein sarja. Se tuntui ihmeelliseltä, Reetta muistelee.

Kyseinen lastenkirja ei ollut Niemelän ensimmäinen julkaistu teos. Vuonna 1997 hänen runoteoksensa oli voittanut Runo-Kaarina- kilpailun, jonka myötä Reetasta tuli osa Turun 2000-luvun taitteen runoliikettä. Hän oli mukana perustamassa kirjallisuuslehti Lumoojaa sekä järjestämässä runoklubeja ja -festareita.

– Nuorena piirsin ja kirjoitin runoja. Lukuharrastustani innoitti se, että saimme ostaa perhetutun kautta edullisesti kirjoja.

– Muistan kuinka ihailin kirjailijoita ja kuvittajia. Esimerkiksi Astrid Lindgren, Susan Cooper, Kaarina Helakisa sekä Ursula K. Le Guin ja John Bauer olivat esikuviani. Ihailusta syntyi kaipuu tehdä samaa itse aikuisena.

Usein oletetaan, että lapsille kirjoittavalla on omia lapsia ja kirjojen aiheet kumpuavat oman perheen arjesta. – Itse koen, että aiheet ja myös ratkaisut nousevat omasta psyykeestä, ja siitä risteyskohdasta, jossa oma mieli kohtaa ympäristön.

Ammennan asioista, joista innostun

Reetan haave toteutui ja tänä päivänä hän on palkittu kirjailija. Hän on saanut kirjoittaa työkseen jo noin kaksikymmentä vuotta. Niemelä kirjoittaa paljon erilaisia kirjoja, runoteoksia, helppolukuisia romaaneja, nuorten fantasiaromaaneja, kuvakirjoja ja tietokirjoja sekä oppikirjoja.

– Pidän siitä, että aiheet ja tyylit vaihtelevat, mutta eläimistä kirjoittaminen on minulle hyvin luontaista ja lähellä sydäntäni.

– Olen aina ammentanut asioista, joista olen tavattoman innostunut, kuten eläinten käyttäytyminen ja luonnon hengästyttävä ihmeellisyys. Toisaalta aiheeni kumpuavat sisäisestä salaisesta maailmastani, jota avaan muille kirjojeni kautta.

Ihailusta syntyi kaipuu tehdä samaa itse aikuisena.

Vaikka kirjailijan työ on arkista, ennen kaikkea kirjoittamista päivästä toiseen, se muistuttaa Reetan mielestä myös salapoliisin työtä.

– Saan elää kirjojen maailmassa ja etsiä kiehtovaa tietoa kirjojani varten. Kirjat, elokuvat, sarjat, musiikki ja teatteri, erityisesti nykynukketeatteri sekä luonnossa kulkeminen rikastavat sisäistä todellisuuttani.

– Ja jotta ajatukseni saavat tilaa, tarvitsen myös paljon aikaa itselleni. Haluan olla yhdessä puiden, maiseman sekä kasvimaani kanssa.

Laadukas kirjallisuus genrestä riippumatta on Reetan mielestä tärkeää, koska se luo siltoja oman mielen, muun maailman ja eri todellisuuksien välillä.

– Lastenkirjoissa käsitellään luonnollisesti lasten kokemia asioita ja otetaan huomioon se, että lapsilukijalle kaikki tieto maailmasta on uutta. Olenkin usein sanonut, että me lastenkirjailijat olemme herkistyneet lapsen taajuudelle: tiedämme, miten eri aiheita kannattaa kuvata.

Reetta Niemelän mielestä Edukustannus on lämmin ja huolehtiva oppikirjakustantamo, joka innostaa tekijöitä antamaan parastaan. Satuovien aapisen kirjoittaminen oli hänelle suuri kunnia.

Aapisen kirjoittaminen on suuri kunnia

Vaikka Niemelä on julkaissut Satuovien aapisen rinnalla myös muita kirjoja ja työ jatkuu parhaillaan muiden käsikirjoitusten parissa, juuri nyt hänen on vaikea pysyä aloillaan.

– Odotan Satuovien aapisen julkaisua niin, että vatsassa lepattavat pikkulinnut, lepakot, pörriäiset ja perhoset! On ihmeellistä ajatella, että jollain tasolla tulemme olemaan läsnä jokaisessa luokassa, jossa aapisemme avataan.

Odotan Satuovien aapisen julkaisua niin, että vatsassa lepattavat pikkulinnut, lepakot, pörriäiset ja perhoset! 

Niemelä oli hyvin otettu, kun häntä kysyttiin Satuovien aapisen kirjailijaksi. Hänestä on etuoikeus saada olla tekemisissä yhden lapsen suurimman oikeuden, lukutaidon kanssa. Satuovien aapinen tulee jäämään myös Reetan viimeiseksi oppikirjateokseksi.

– Olen kirjoittanut nyt kaksi aapista, eskariaapisen sekä lukukirjan tarinan, ja toinen lukukirjani on työn alla. Ajattelen, että se on hyvä määrä yhden henkilön kirjoittaa oppikirjoja. Moninaisuus on tärkeää ja haluan antaa tilaa muille kirjoittajille.

Tilaa lapsen omalle ajattelulle

Aapisen tekoa Niemelä kuvaa kuin ison sopan keitoksi: kaikkien ainesten pitää olla kohdallaan. Haaste onkin ollut rakentaa koko aapisen matkan kulkeva tarinakaari niin, että jännitys säilyisi lähes viimeisiin lauseisiin saakka.

– Kirjailijan näkökulmasta oppikirjatyö eroaa muista töistä sen suuren laajuuden vuoksi. Kirjailijan on osattava kuunnella työryhmän toiveita herkällä korvalla samaan aikaan, kun hänellä on kuvittajan kanssa suuri vastuu ja vapaus luoda taiteellisesti korkeatasoinen teos.

Nykylastenkirjallisuudessa Niemelä rakastaa sitä, että se antaa hienosti tilaa lapsen omalle ajattelulle.

– Nykykirjoissa korostetaan lapsen oman kokemuksen tärkeyttä sekä sen kuulluksi tulemisesta. Kirja, myös Satuovien aapinen, kutsuu lukijan mukaan pohtimaan asioita yhdessä sen sijasta, että niissä tarjottaisiin kaikki vastaukset valmiina.

– Myös yksi oma tärkeä tavoitteeni kirjailijana on kulkea lapsen kanssa yhdessä kirjojen taikapolkua.

Edukustannuksen uusi Satuovien aapinen julkaistaan tammikuussa. Lue lisää tuotesivulta täältä!