Aapinen

Avaa satuovi suureen seikkailuun!

Satuovien aapisen tarina kutsuu mukaan seikkailuun, joka innostaa ja pitää otteessaan koko kouluvuoden. Vankkaan tutkimustietoon perustuva eteneminen ja rauhalliset aapisen aukeamat tukevat oppimista ja keskittymistä.

Kirjainaukeamilla tutustutaan äänteisiin, tavuihin, sanoihin ja teksteihin monipuolisesti ja yhdessä toimien. Monilukutaitoa kehitetään erilaisten tekstien, pedagogisesti suunniteltujen kuvien ja niihin liittyvien tehtävien avulla. 

Satuovien aapinen tarjoaa luettavaa eri vaiheissa oleville lukijoille, syksystä kevääseen. Tavuja, sanoja ja lyhyempiä tekstejä on pidempien tekstien rinnalla koko lukuvuoden ajan. Kirjainten oppimisjärjestyksessä on otettu huomioon suomen kielen yleisimmät tavut ja sanat. Kaikissa Satuovien aapisen ratkaisuissa korostuu kiireetön yhdessä oppiminen.

Palkitun lastenkirjailija Reetta Niemelän kiehtova tarina sekä kuvittaja Nora Surojeginin oivaltavat kuvitukset innostavat oppimaan.

Taitojen vihko

Taitojen vihko yhdistää!

Satuovien aapisen Taitojen vihkot harjoittavat luku- ja kirjoitustaitoa johdonmukaisesti ja kiireettömästi. Taitojen vihkot on suunniteltu sopimaan koko ryhmälle, tarjoten kaikille oppilaille yhdenvertaisen osallisuuden kokemuksen. 

Taitojen vihkot mahdollistavat monenlaisen eriyttämisen. Niissä annetaan aikaa kirjaimen piirtämisen harjoittelulle, oikeinkirjoitukselle, monilukutaidolle ja luetun ymmärtämiselle. Erilaiset tehtävätyypit symboleineen, pelit, selkeät ohjeet ja tehtävämallinnukset tukevat oppimista. Jokaiseen kirjaimeen liittyvä sanastosivu (S2) rikastaa sana- ja käsitevarantoa ja tarjoaa kielitietoiselle opetukselle oivallisen tuen.

Opettajan opas

Oppaasta tukea ja ideoita

Satuovien aapisen opettajan oppaat ovat rakenteeltaan selkeät ja helppokäyttöiset. Ne etenevät rinnakkain oppilaan kirjojen kanssa ja tarjoavat monipuolista materiaalia sisältöjen käsittelyyn. Ideoita toiminnalliseen ja elämykselliseen kielen opetukseen on runsaasti.

Opettajan opas sisältää:

– oppilaan kirjojen näköisaukeamat
– aapisen tarinat ja niiden selkoversiot tehtävineen
– monipuolisia kuvatehtäviä
– tehtävien vastaukset
– ideoita äänteen ja kirjaimen opetteluun, lukemiseen, monilukutaitoon ja kirjoittamiseen
– erilliset sanastosivut ja teemoittaiset sanastokortit (S2)
– arviointiin käytettävät materiaalit
– laulujen nuotit ja leikkiohjeet
– vinkkejä tunnetaitojen ja vahvuuksien käsittelyyn
– liikunta-, käsityö- ja kuvataidevinkkejä
– monikäyttöisiä opetuspelejä

Opettajan digi

Digi rikastaa opetustasi!

Satuovien aapisen opettajan digi on helppokäyttöinen ja etenee opettajan oppaan sisältöjen mukaan. Runsas pedagoginen materiaali rikastaa opetusta ja auttaa eriyttämisessä. Opettajan digi sisältää paljon lisämateriaalia ja täydentää muita tuoteperheen osia.

Opettajan digi sisältää:

– aapisen aukeamat
– Taitojen vihkojen aukeamat ja tehtävien vastaukset
– pelejä oppimisen tueksi
– digityökaluja oppimisen tueksi
– tarinat luettuina (myös selkoversiot)
– laulut kuunneltavina ja karaokeversioina
– näytettäviä ja tulostettavia lisämateriaaleja
– Tiinan toiminnalliset tehtävät

Oppilaan digi

Satusiemeniä ja uusia taitoja!

Satuovien aapisen Oppilaan digissä seikkaillaan Kiemuran kaupungissa ja kerätään satusiemeniä. Samalla harjoitellaan pelillisesti lukemisen ja kirjoittamisen taitoja. Opettajalla on mahdollisuus seurata oppilaan etenemistä ja saada näin tukea arviointiin. Oppilaan digissä on myös liikunnallinen osio: Tomeron touhunurkka.

Oppilaan digi sisältää:

– pelejä äänne-, tavu-, sana- ja virketasolla
– sana- ja käsitevarantoa rikastavat pelit (S2)
– arviointia tukevan kertausosion

Satuovien laulut

Musiikki herättää tuntemaan

Aapisen laulut ovat laulaja, lauluntekijä, musiikkipedagogi Aili Järvelän ja säveltäjä, lastenmuusikko Tero Pajusen käsialaa. Upea musiikkikokonaisuus syventää tarinoiden teemojen käsittelyä. Laulut voi kuunnella sekä opettajan että oppilaan digimateriaaleista.

Lauluissa tutustutaan erilaisiin musiikkityyleihin ja soittimiin yhdessä mukana laulaen ja leikkien. Laulujen nuotit ja leikkiohjeet sisältyvät opettajan oppaaseen ja opettajan digimateriaaliin.

Kuuntele Satuovien aapisen Toimii!-laulu:

Kuuntele musiikkipotpuri:

Ylärivi: Tero Pajunen ja Joonas Saikkonen
Alarivi: Esko Järvelä ja Aili Järvelä

Oheistuotteet

Satuovien aapisen maskotti Lossi-Tane
Tilaa täältä: käsinuket.fi

Satuovien aapisen leimasimet (4 kpl)
Tilaa täältä: hinttadesign.fi

Tutustu Satuovien tuoteperheeseen

Selaa näyteaukeamia

Tutustu digiin

Satuovien Aapisen monialainen tekijätiimi

Ylärivi: Reetta Niemelä, Satu Ikkala, Iina Harju ja Nora Surojegin
Alarivi: Ritva Ketonen, Elisa Helin ja Jerkka Laakkonen

Iina Harju 
luokanopettaja/esi- ja alkuopetus

Iina on kiinnostunut erityisesti lukemaan ja kirjoittamaan innostamisesta ja mielikuvituksen kehittämisestä. Iinan tavassa tehdä työtä korostuu elämyksellisyys, toiminnallisuus sekä leikkien ja pelaten oppiminen. Iina opettaa 1. luokkaa Naantalissa Kuparivuoren koulussa.

Elisa Helin 
asiantuntija/oppikirjailija

Elisa on kokenut oppikirjailija ja tuttu Edukustannuksen Kuiske-sarjasta. Hän on työskennellyt luokanopettajana, yliopisto-opettajana sekä alkuopetuksen erityisopettajana. Elisalla on laaja kokemus eriyttämisestä sekä lukemisen ja kirjoittamisen perustaitojen opettamisesta. Tällä hetkellä hän työskentelee asiantuntijana. 

Satu Ikkala 
luokanopettaja/draamaopettaja

Satu on kokenut luokanopettaja ja draamaopettaja, jonka työssä korostuvat tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen sekä jokaisen lapsen omien vahvuuksien löytäminen. Tällä hetkellä Satu työskentelee joustavassa esi- ja alkuopetuksessa Inkoossa Merituulen koulussa.

Jerkka Laakkonen 
päiväkodinjohtaja/varhaiskasvatuksen opettaja

Jerkka on varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen asiantuntija. Hän työskentelee päiväkodin johtajana sekä mediakasvatus- ja monilukutaitokouluttajana. Jerkka on myös Kummaa-esiopetusmateriaalin tekijä. Jerkan kiinnostuksen kohteita ovat uudet lukutaidot sekä teknologian hyödyntäminen oppimisessa.

Ritva Ketonen 
erityispedagogiikan yliopistonlehtori

Ritva kouluttaa erityisopettajia Helsingin yliopistossa. Hän on kiinnostunut erityisesti lukemaan ja kirjoittamaan oppimisesta, arvioinnista ja lukivaikeuksien kuntouttamisesta. Taustaltaan Ritva on erityisopettaja ja puheterapeutti ja ollut tekemässä lukutaidon arviointimateriaalia, aapista ja Niilo Mäki Instituutissa Ekapeliä.

Reetta Niemelä
kirjailija

Reetta on palkittu runoilija ja lastenkirjailija. Hänen lumoavat, mielikuvitukselliset maailmansa ovat tuttuja esimerkiksi Vilske-aapisesta sekä Kummaa-esiopetusmateriaalista. 

Nora Surojegin
kuvittaja

Nora on graafikko ja lastenkirjailija. Hänen huikaisevien kuvitustensa äärellä voi ihmetellä yksityiskohtia tai uppoutua pitkäksi aikaa lumoaviin  maisemiin.

Aili Järvelä
musiikintekijä/muusikko

Aili tunnetaan monipuolisena laulajana, säveltäjänä, sanoittajana, sovittajana, viulistina, tuottajana, musiikkipedagogina sekä freelance-muusikkona. Lastenmusiikin saralla Aili on vaikuttanut mm. lastenmusiikkiyhtye Mutaveijareissa.

Tero Pajunen
musiikintekijä/muusikko

Tero on kotimaisen folkin valovoimainen laulaja-lauluntekijä, kansanmuusikko ja musiikkipedagogi. Lapsiyleisölle hän on tuttu Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun! heppana.

Katso tekijätiimin videoterveiset!

Katso muusikoiden videoterveiset!

Katso kirjailijan ja kuvittajan videoterveiset!

Ilmestymis­aikataulu

Satuovien aapinen – ilmestynyt
Satuovien aapinen Taitojen vihko A – ilmestynyt
Satuovien aapinen Taitojen vihko B – ilmestynyt
Satuovien aapinen Taitojen vihko C – lokakuu 2023
Satuovien aapinen Opettajan opas A – ilmestynyt
Satuovien aapinen Opettajan opas B – lokakuu 2023
Satuovien aapinen Opettajan digi – ilmestynyt
Satuovien aapinen Oppilaan digi – ilmestynyt
Satuovien 2. vuosiluokan materiaalit – 2024

Tilaa sähköpostiisi Edukustannuksen uutiskirje