Ajankohtaista > Mainiot taidot kaikille!

Mainiot taidot kaikille!

11.12.2023

Uusi suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaali Mainio 3.–6. luokalle tuo mukanaan täysin uusia ratkaisuja opetuksen haasteisiin. 

Lähdimme tekemään Mainiota tilanteeseen, jossa osaamiserot olivat revenneet. Tutkimusten mukaan lukutaito lähtee eriytymään juuri 3.–6. luokan aikana. Halusimme tehdä materiaalin, joka kääntää suunnan. Ei riitä, että oppilaat pysyvät juuri ja juuri mukana opetuksessa. Jokaisella on oikeus oppia hyväksi lukijaksi ja kirjoittajaksi – lähtötasosta riippumatta.

Mainio on tekijöidensä näköinen kirja. Ulla Ilomäki-Keisala on kokenut luokanopettaja, opettajankouluttaja ja oppikirjailija, jonka Suomen tietokirjailijat ry palkitsi vuoden 2023 oppikirjailijapalkinnolla. Elisa Helin on tehnyt pitkän uran luokanopettajana, erityisopettajana, opettajankouluttajana ja oppikirjailijana. Parhaillaan Helin työskentelee sekä Satuovien aapisen että Mainion tekijäryhmissä luoden siltaa alkuopetuksesta kolmannelle luokalle. Marjo Lindeman on luokanopettaja, erityisopettaja ja opettajankouluttaja, jonka osaaminen lukipulmien ratkomisessa on ollut korvaamattoman tärkeä osa Mainion tekemistä. Elisa Hurmerinta ja Elsi Santala ovat luokanopettajia, äidinkielen ja kirjallisuuden opettajia, kouluttajia ja Kirja käteen! -podcastin tekijöitä, jotka työskentelevät paremman lukutaidon puolesta kaikissa eri rooleissaan. Santala on erikoistunut S2-opetukseen ja työskentelee myös opettajankouluttajana. Yhteenlaskettuna meillä tekijöillä on noin 120 vuotta kokemusta opettamisesta ja lähes yhtä paljon kokemusta oppikirjojen tekemisestä. Voisimme järjestää yhteissyntymäpäivät samalla, kun juhlimme Mainion syntymäpäivää. 

Mainio on kiinni tässä hetkessä. Nyt tarvitaan vahvaa perusasioihin keskittyvää pedagogiikkaa. Olemme lähteneet hakemaan korvaavaa ratkaisua erilaisille E-kirjoille ja S2-kirjoille, jatkuvalle monistamiselle ja eriyttävän materiaalin hankkimiselle. Tiedämme myös, etteivät erinäiset digitehtävät riitä ratkaisuksi oppilaiden heikkenevään taitotasoon. Annamme opettajalle polun, jota seuraamalla on mahdollista tuottaa oppilaalle onnistumisia: parantaa lukusujuvuutta, laajentaa sanavarantoa, kehittää luetun ymmärtämistä ja yleiskielen hallintaa. Erityisesti ajatuksissamme ovat olleet suomea vasta harjoittelevat oppilaat ja ne, joiden lukutaito ei ole kehittynyt alkuopetuksessa sujuvaksi. Kaikille yhteinen oppikirja vähentää oppilaiden erilaisuuden kokemusta ja auttaa opettajaa pitämään arjen hallinnassa.

Mainiossa näkyy rakkautemme lajiin: intohimo ja innostus lastenkirjallisuuteen ja lukutaitotyöhön!

Tutustu Mainioon tuotesivulla!

Oppikirjailijat:

Elisa Helin

Elisa Hurmerinta

Ulla Ilomäki-Keisala

Marjo Lindeman

Elsi Santala