Oppilaan työskentely­kirja

Materiaali, joka kasvaa henkilökohtaiseksi portfolioksi.

Oppilaan oma työskentelykirja koostuu tehtävistä, joita tekemällä oppilas rakentaa ohjauksen portfoliota omista lähtökohdistaan. Kirjasta tehdään kolmessa vuodessa oppilaan itsensä näköinen, ja se ohjaa oppilasta itsenäiseen ajatteluun, pohtimiseen ja päätöksentekoon. Kirjassa on monipuolisia työtapoja: kirjoittamista, piirtämistä, vertailemista, raportointia, arvioimista, reflektointia ja tiedonhakua.

Kirjassa pohditaan yläkoulussa tarvittavia opiskelutaitoja. Oppilas harjaantuu tarkastelemaan omaa oppimistaan, tavoitteitaan, unelmiaan ja elämäntapaansa. Työskentelykirjan avulla tutustutaan työelämään, työhön ja yrittämiseen sekä mahdollisuuksiin lähteä opiskelemaan ja töihin ulkomaille. Työskentelykirja jää oppilaalle yläkoulun päätteeksi tulevien opintosuunnitelmien pohjaksi, oman kasvun reflektointiin ja muistoksi nuoruusvuosilta.

Sähköinen ohjaajan materiaali

Opon työkalupakki.

OPOA!-työskentelykirjaa tukee ajantasainen sähköinen ohjaajan materiaali. Materiaalissa on opon työkalupakki, joka sisältää oppilaanohjauksessa tarvittavia kaavioita ja lomakepohjia. Ohjaajan sähköinen materiaali noudattaa oppilaan työskentelykirjan rakennetta, ja siinä on lisäsisältöä kullekin aukeamalle. Esitysmateriaalit, lisätehtävät ja lisämateriaalit tukevat oppituntien suunnittelua ja pitämistä.

Opoa tukee itsetuntemusta ja päätöksentekoa sekä siirtymävaiheita alakoulusta yläkouluun ja jatko-opintoihin saakka.

Tekijät

Juha Hiekkataipale

on toiminut 44 vuotta opinto-ohjaajana Kangasalla, Tampereella ja Helsingissä ja tehnyt ohjauksen oppimateriaaleja perusopetukseen ja lukioon vuodesta 1980.

Pekka Kauttu

on Porkkalan lukion opinto-ohjaaja ja kokenut oppikirjailija.

Saara Hartikainen

toimii oppilaanohjauksen lehtorina Tulliportin normaalikoulussa, joka on Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu.

Mikko Siippainen

on opinto-ohjaaja Kaukajärven koulussa Tampereella. Hän on osallistunut moniin oppimateriaaliprojekteihin.

Hinnasto

Tuote ISBN Hinta, veroton Hinta, verollinen
Opoa! Opettajan digi (koululisenssi 12 kk) 978-952-288-881-5 77,27 € 85,00 €
Opoa! 7–9 978-952-288-880-8 22,00 € 24,20 €